Ar balonu laišanu lielākoties nodarbojas radioamatieri, telemetriju uztverot ar jūtīgiem radiouztvērējiem. Pēc tam programma uz datora to atšifrē (dl-fldigi) un nosūta uz serveri attēlošanai uz kartes (spacenear.us/tracker). Tādā gadījumā balonam var sekot līdzi visu lidojuma laiku (kamēr vien kāds uztver). Problēma tāda, ka radiouztvērējs un viss pārējais aprīkojums (antena un tā) maksā vismaz pārsimt latu un uz augšu, tāpēc savai pirmajai reizei nolēmām paļauties uz GSM sakariem īsziņu veidā.

Īsziņas nav nemaz tik slikts risinājums, to nereti izmanto kā rezerves variantu arī ar radioraidītāju aprīkotiem baloniem, jo radiosakari iespējami tikai tiešas redzamības laikā, kas nozīmē, ka, jo tuvāk zemei, jo mazāka iespēja, ka kāds uztvers, kas var būt būtiski nolaišanās laikā, lai zinātu precīzu vietu. GSM sakari ir uz zemes, bet nav gaisā (tikai pāris kilometru augstumā varbūt).

Kapsula sūtīs īsziņas ik pēc, piemēram, 30 sekundēm, turklāt to darīs gan bortdators, gan rezerves sistēma. Īsziņas saņems telefons uz zemes. Lai tur nebūtu baigā ņemšanās, manuāli lasot katru īsziņu un pārrakstot koordinātes un pārējo informāciju webā, lai attēlotu uz kartes, uzrakstīju m-shell skriptu (tāpat kā rezerves sakaru sistēmai), kas pārbauda saņemtās īsziņas, vai tā ir telemetrija, un pārsūta uz serveri, izmantojot GPRS, lai attēlotu uz kartes. Tādā veidā man ir gan dl-fldigi, gan spacenear.us/tracker analogi. :)

People.lv HAB TM RT

Viss notiek. Vienīgā ķibele, ka gan SMS, gan GPRS nevar darboties vienlaikus, tāpēc, ja brīdī, kad tiek sūtīta informācija uz serveri, kāda īsziņa ir ceļā, tā netiks saņemta uzreiz, bet kaut kad vēlāk brīvākā brīdī. Līdz ar to dažreiz informācija neienāks pēc kārtas. Taču tas nav kritiski.

Ja šis nebūs mūsu vienīgais balona lidojuma (ja vispār būs), tad uz nākamo reizi, iespējams, aprīkosimies ar radiosakariem. Varbūt pat pirms tam izdosies sazināties ar Latvijas radioamatieriem un iesaistīt viņus telemetrijas uztveršanā. Jo vairāk klausītāju, jo labāk.