Kamēr mēs vēl joprojām mokāmies ar viena paša balona atļaujas saņemšanu (@#$%^&*!!), angļi izmanto rudens vējus un iespēju, ka viņu CAA ļauj laist mazus balonus bez īpašas atļaujas saņemšanas, ja vien tie nepārsniedz divu metru izmērus visos virzienos. Tā nu viņi izveido mazu trekerīti (20-50 grami) ar vienu vai divām baterijām, piesien zem pustukša ballīšbalona un palaiž.

Tādi baloni, protams, nelido augstu, taču tie var lidot diezgan ilgi un tālu, ja vien piepildīti ar gāzi pareizajā apjomā. Parasti tie ceļas ar ātrumu 0.7-1 m/s un stabilizējas 3000-5000 metru augstumā.

Pagājušajās brīvdienās jcoxon (UKHAS) palaida tādu balonu, kas 19 stundās nolidoja aptuveni 1000 kilometru no Lielbritānijas pāri Ziemeļjūrai, gar Dāniju un nolaidās kaut kur Zviedrijā. Vēji tajos augstumos to būtu varējuši nest pāri Latvijai, bet tas būtu pārāk cerīgi – gāze balonā neturas tik ilgi, turklāt baterija pietiek vien apmēram 24 stundām. To palaida vakarā, līdz pusdienlaikam to "uzmanīja" dāņu radioamatieri, un Zviedrijā gan tas pazuda, bet bija skaidrs, ka nav vairs dzīvotājs.

Mazliet vairāk informācijas Southgate Amateur Radio News.

Ideja ir ļoti interesanta. Gan tas, cik tālu tāds mazs balons vispār var tikt, gan arī no tehniskās puses – liek iespringt uz svara limitiem aparatūrai un enerģijas taupīšanu no programmatūras puses. Latvijas likumos un Ministru kabineta noteikumos tādus izņēmumus vēl neesmu atradis. Varbūt vērts apjautāties.. No tehniskās puses – baterija, čips, radio nav dārgi, GPS visdārgākais, taču šādam mērķim var izmantot arī tādu, kas darbojas tikai līdz 18 km augstumam. Varētu palaist zem saules balona (tas izdodos tikai pa kluso, protams..), taču tas izdzīvotu tikai vienu dienu, naktī nekā.