Tieši pirms gada es uzzināju par pirmo "rickroll" kosmosā, un man radās ideja apskatīt savu planētu no augšas, pašam pārliecināties, ka tā tiešām ir apaļa, nofotografēt pierādījumus un pēc tam tos arī atgūt. Par ideju pastāstīju pārējiem People.lv ļautiņiem, parādīju cmukas biwzhinjas iekārdināšanai, un CopyLeft uzreiz piekrita, ka ir vērts ko tādu paveikt. Tā nu jau nākamajā dienā sākām darbu pie plānošanas, organizēšanas, domāšanas un pētīšanas.

Ideja tīri vienkārša – meteoroloģiskais balons, kuram piesiets izpletnis un kaste, kurā ir foto/video kamera, un arī kāda sakaru ierīce ar GPS, lai pēc kapsulas nolaišanās zināms, kur tā nonākusi. Atkarībā no vairākiem svarīgiem parametriem balons paceļas līdz stratosfērai apmēram 25-35 km augstumā, pa ceļam pārciešot -45..-60°C aukstumu, nonākot apstākļos, kas drīzāk atgādina Marsu – -25°C sals, tikai viens procents no tās atmosfēras, kas ir uz.. ēē.. zemes, UV pārpilnība (ozona slānis ir zemāk). Ziņās to parasti sauc par kosmosu (space), jo tā izskatās – zilgana Zeme, melnas debesis.. Ne tik sensāciju kāri cilvēki to sauc par near-space vai pat edge of space, taču būsim godīgi, tā ir tikai stratosfēra un līdz kosmosa robežai vēl vismaz divarpus, trīs reizes tālāk.

Bijām plānojuši, ka pa pusgadu visu izdarīsim, uztaisīsim, sarunāsim, sagatavosim un 2011. gada jūnijā laidīsim gaisā. Mēnešiem ritot, izrādījās, ka darbu pie tā visa ir diezgan daudz, laika ne tik daudz, tāpēc viss ievilkās un beigu beigās tika pārcelts uz nākamo gadu.

Pa šo laiku iegūta pieredze un lielāka saprašana gan pašiem darbojoties, gan turpinot meklēt un lasīt informāciju par citiem veiksmīgiem, ne tik veiksmīgiem un vēl nepabeigtiem projektiem.

Pašlaik esam stingri nobrieduši, ka mūsu misija startēs 2012. gada vidū.

Lai apņemšanās būtu ciešāka un rezultāts taustāmāks, visu plānots dokumentēt šajā blodziņā.