Vakar saņēmos paklausīties kādu dienas laika meteozondi, bija jānotestē pašreizējais klausāmais aprīkojums un veiktās izmaiņas. Tā kā mūsējie laiž tikai naktī un vēl tad reti, tad tēmēju uz igauņiem, kas to dara divreiz diennaktī. Vispār testa doma bija atstāt to visu padarīšanu bez pieskatīšanas, kas gandrīz izdevās.

Signāls bija un pat tīri spēcīgs. Tiklīdz tas parādījās ūdenskritumā, tā jau pēc pāris minūtēm vai mazāk sāku saņemt kalibrācijas datus. Zonde tika līdz 25 km augstumam, un tad lejupceļā līdzīgā veidā arī pazuda – dekodējās, pārstāja dekodēties, signāls vēl bija un tad strauji nodzisa. Tikai pēc tam beidzot ielādēju GPS datus un.. noskaidrojās, ka tā nemaz nebija igauņu, bet gan zviedru zonde no Visbijas Gotlandē. Kļūme par miljons herziem un 200 kilometriem, heh..

Visbijas meteozonde

Pirmais datu punkts ir 12:06 (UTC) un no 7.9 km augstuma, bet pēdējais – 13:08 (UTC) un 7.3 km augstumā. Nav slikti.

Meteozondes raida joslā no 400 līdz 406 MHz, parasti apaļās frekvencēs, joslas platums ir 4.8 kHz, jauda – 60 mW, datu pārraides ātrums ir 2400 biti sekundē.

Pieņemu, ka meteoroloģiskie dienesti saskaņo izmantojamās frekvences savā starpā, jo, zondei esot lielā augstumā, tās raidītājs noklāj lielu apgabalu, taču tāds frekvenču plāns internetos laikam nav pieejams. Būs kādreiz jāpieraksta visas frekvences, kurās tajā laikā ir dzirdamas zondes, un tad pa vienai jāiet cauri, lai saprastu, no kurienes tā palaista.

12z
402 MHz – Visbija
403 MHz – Helsinki, Visbija
404 MHz – Visbija
00z
403 MHz – Skrīveri (pāra datumi)
403 MHz – Kauņa (nepāra datumi)
404 MHz – Tallina