Vakar notika kāds balona lidojums, kura laikā man radās dažādas pārdomas.

Kembridžas skolas skolēni veica balona lidojumu – Apex Alpha. Viss sākās pavisam vienkārši. Ieplānots tas bija kā augstuma rekords. Tas nenotika. Bija plānots, ka tas nolaidīsies Ziemeļjūrā. Tas nenotika. Bija plānots, ka lidojums ilgs divas, trīs stundas. Arī tas nenotika.

Apex Alpha augstumlīkneTā vietā balons (2000g Hwoyee, 300g kapsula) pacēlās līdz 36 km augstumam un tur arī palika, dodoties Eiropas virzienā (sāka peldēt – floatēt). #highaltitude ļaudīm bija interesants vakars. Pat man kā radioamatieru lietās maz zinošam cilvēkam tas viss likās ļoti interesanti.

Lielbritānijas teritorijā balonam bija ļoti daudz uztvērēju, pēc tam Eiropas pusē mazāk, taču briti spēja sekot balona lidojumam līdz pat 780 km attālumam. Eiropā izmantoja dažus GlobalTuners.com radio, un pieslēdzās arī divi vācieši, pēc tam arī dānis. UKHAS cilvēki izsūtīja lūgumus pēc palīdzības sekošanā visās vietās, kur vien varēja iedomāties – tviterī (daaaudz RT), dažādos HAM forumos, čatkanālos – vispirms meklēja vācu radioamatierus, pēc tam jau poļu, vēlāk arī baltkrievus un ukraiņus. Dānis (OZ1SKY) ļoti ilgi varēja uztvert balonu, kad vairs neviens cits nevarēja, turklāt viņš arī aktīvi iesaistījās nākamo uzveršanas staciju meklēšanā – sameklēja kādu poli vai pat divus, taču tiem neizdevās nodibināt sakarus ar balonu. Vēl arī jāņem vērā, ka, jo dziļāk kontinentā, jo vēlāks laiks bija – kad tas lidoja Latvijas laika joslā, bija jau ap trijiem naktī.

Kad norietēja saule, balona kapsulā kritās temperatūra – pat zem -50°C, ārpusē bija -58°C. Temperatūras krišanās iespaidoja bateriju jaudu, kā dēļ Poznaņas tuvumā izslēdzās GPS. Radio vēl turpināja raidīt, taču bez koordinātēm. Visi nodomāja, ka ar to arī lidojums beidzies, taču pēc brīža tas brīnumainā kārtā atsāka darboties. OZ1SKY tam spēja sekot gandrīz līdz pat Varšavai.

Līdz signāla pazaudēšanas brīdim balons bija nolidojis 12 stundas un pieveicis 1342 km, vidējais ātrums bija virs 100 km/h. Droši vien attāluma rekords lateksa baloniem.

Apex Alpha

Domas, kas radās vakara gaitā.

Pirmā. CopyLeft uzskata, ka mūsu balonam nepieciešama cutdown ierīce, kas pārtrauktu lidojumu pēc noteikta laika – vienkārši atvieno balonu no kapsulas un izpletņa. Man tā likās lieta, bez kuras var iztikt, jo parasti jau balons iet augšā, pārsprāgst un nāk lejā. Bet! Ņemot vērā šādus atgadījumus, laikam labāk tomēr tādu ierīkot, ja nu mums atgadās līdzīgs scenārijs. Šķiet, ka būtu prātīgi, ja tas nostrādātu pēc trim vai četrām stundām kopš lidojuma sākuma, jo pa to laiku balonam jau būtu vajadzējis sasniegt maksimālo augstumu (ja vien nav pieļauta kāda būtiska kļūda aprēķinos, cik daudz tajā jāiepilda gāzi).

Otrā. Būtu forši, ja man arī būtu kāds radio aprīkojums. :) Kartē redzams, ka radio horizonts (zilais aplis) sniedzas līdz pat Latvijas vidum, tāpēc, iespējams, arī man to būtu izdevies kādu brīdi uztvert. (Zaļais aplis ir laukums, kur balons atrodas 5° virs horizonta.) Turklāt, ja nu man vispār būtu radio uztveršanas iespējas, mēs varētu taisīt visu pa nopietno un pēc labākajiem paraugiem – ar radio raidītāju un līdz ar to visu laiku redzēt, kur balons atrodas, kurp dodas gan vertikāli, gan horizontāli.
Protams, tās atkal būtu papildu izmaksas – uzvērējs, antena, raidītājs. Turklāt tas viss man ir tumša bilde, nekad neesmu bijis tuvumā radio amatieru aprīkojumam. Raidīšanai izmanto Radiometrix NTX2 raidītāju. Kā uztvērēju varētu izmantot FUNcube Dongle..