17:00:13 <x-f> heh.. Montgolfier brothers had their first balloon flight on this day 229 years ago
17:00:58 <x-f> distance was two kilometers :)
17:01:05 <costyn> hehe... amateurs
17:01:12 <Rob_M0DTS> haha
17:01:28 <costyn> these days we get 10,000 easy... :P
17:02:45 <fsphil> I was quite chuffed with 500km

Svētdien vakarā (ap vieniem naktī pēc GMT) pēc saullēkta Kalifornijā tika palaisti četri baloni. Divi no tiem bija paredzēti, lai uzstādītu augstuma rekordu, pārējie divi – lai floatētu tālumā. To darīja tie paši California Near Space Project cilvēki, kas pirms dažām nedēļām jau uzstādīja augstuma rekordu.

Augstumbaloni jaunus rekordus tomēr neuzstādīja, nosala un pārstāja raidīt, turklāt viens no tiem sāka peldēt. Savukārt tālumbaloni pa to laiku devās ceļā – viens apmēram 27 km, otrs 33-35 km augstumā. Pirmajam ātrums bija lielāks, tas tika krietni pāri ASV vidum, kur beidzot nokrita. Jau tobrīd tas bija ievērojams attālums. Pēc tam netālu uzradās viens no augstajiem baloniem. Otrs ceļoja mazliet lēnāk, taču tik un tā ar ātrumu ap 210-240 km/h, brīžiem pārsniedzot pat 300 km/h.

Peldošie baloni parasti spēj ceļot visu nakti un tad pārsprāgst neilgi pēc saullēkta gan tādēļ, ka saule tos sasilda, liekot pacelties augstāk, gan UV starojuma dēļ, kas iznīcina lateksu.

Pirmdienas vakarpusē tas jau tuvojās ASV austrumkrastam. Otrdienas agrā rītā tas sāka ceļu virs Atlantijas okeāna. Pēc dažām stundām tam izslēdzās GPS (droši vien no aukstuma un nepietiekamas bateriju jaudas), vēl pēc pāris stundām pazuda sakari, jo tas jau bija aiz horizonta. Tam bija jau sen jāpārsprāgst, taču tas nodzīvojās pa sauli divas diennaktis bez problēmām. Otrdienas vēlā vakarā to sāka uztvert apziņotie radioamatieri Azoru salās. Trešdienas rītā 7:40 GMT tas sasniedza Spānijas krastus. Brīdi pirms 12 GMT tas beidzot pārsprāga un nokrita Vidusjūrā.

APRS.fi - TransAm-TransAtlantic

Tas bija ceļojis 55 stundas, nolidojot 10000 kilometru un pieveicot pirmo transkontinentālo un transatlantisko lidojumu. Bija daudz aizdomu, jo lateksa baloni nedzīvo tik ilgi, kad uz tiem iedarbojas UV stari. Arī 4AA baterijas tik ilgi nevar izdzīvot. Bet – tā tomēr bija. Lai gan taustāmie pierādījumi noslīcināti Vidusjūrā, ir neatkarīgi veikti radio signālu ieraksti.

Neviens negaidīja tādu iznākumu. Tiešām neviens. Šaubos, vai to ir iespējams atkārtot, bet, ja nu kas – 1600g Hwoyee balons, 155g kapsula (sīkāka info). :]

Jebkurā gadījumā tas ir nozīmīgs sasniegums. Taču visvairāk šajā gadījumā man žēl White Star komandas – viņi gatavojās būt pirmie amatieri, kas veikuši transatlantisko lidojumu. Atšķirībā no CNSP viņi tam gatavojās (viņiem būtu divvirzienu sakari ar zondi, arī šis tas no zinātniskiem eksperimentiem, sakari ar gaisa satiksmes vadības centriem). Viņiem tas prasīja vairāk kā gadu, līdzīgi kā mums. Un gan viņiem, gan mums vēl ir daudz darbu, kas jāizdara.

Es diezgan labi saprotu viņu tagadējās izjūtas. Mēs arī gribējām būt pirmie – pirmie, kas veikuši tādu balona lidojumu Latvijā, pirmie, kas nofotografējuši Latviju no "kosmosa". Un tad uzrodas cita komanda, kas tūlīt, tūlīt jau palaidīs balonu. Pirmās vietas tituls mums vairs nespīd, jau esam zaudējuši (lai gan tās nemaz nebija sacensības). Dažas dienas domāju, vai maz vērts turpināt, kā būt. Bet tad emocijas nomierinājās, un es sapratu, ka tomēr ir pietiekami daudz jau izdarīts, ieguldīts, saprasts un izdomāts. Nebūsim pirmie, bet tas nekas. Nav zināms, kas tā par otru komandu, cik tālu tā tiešām ir, ko un kā darīs un kā viņiem ies. Bet mēs visu būsim pārdomājuši un izdarīsim pareizi, lai mūsu lidojums būtu bez problēmām, un mēs atgūtu savu zondi. Varbūt tādā ziņā gan būsim pirmie. :)

Tāpēc ļoti ceru, ka White Star komanda tomēr turpinās darbu pie sava projekta, un janvārī viņiem beidzot būs veiksmīgs lidojums.

(Papildināts)

Video ar CNSP-11 pildīšanu un palaišanu:

Grafiks ar augstuma, temperatūras un baterijas datiem lidojuma laikā:

CNSP-11 dati

(info no GPSL meillistes)