Nedēļas pirmajā pusē Rietumeiropā notika kāds rekordilgs lidojums – B-6, kas ir Leo Bodnar projekts, pazuda pēc 71 stundu ilga lidojuma.

Briti arvien vairāk pievēršas pikobalonu lidojumiem – mazs balons un maza kapsula. "Lielajiem" lateksa balonu lidojumiem vajag dārgu balonu, daudz gāzes, izpletni un palaišanas atļauju. Savukārt, tādus balonus, kas visa lidojuma laikā ietilpst sfērā ar divu metru rādiusu, saskaņā ar Lielbritānijas noteikumiem, var laist bez atļaujas. Teorētiski arī 100g lateksa baloni nepārsniedz noteiktās robežas, taču praktiski tas vēl nav pārliecinoši pārbaudīts, tāpēc briti (un citi sekotāji) izmanto "ballīšu" balonus (foil balloon).

Tie uzvedas savādāk kā lateksa baloni – tajos iepilda maz gāzes, lai celtspēja kopā ar zondi būtu vien pāris grami, tad tie tādi pustukši paceļas līdz apmēram 4-7 km augstumam, kur stabilizējas un uzvedas kā normāli "superpressure" baloni, kas ļauj tiem palikt vienmērīgā augstumā ilgu laiku. Protams, ņemot vērā balona izmērus un ierobežoto celtspēju, kapsulas svaram jābūt diezgan niecīgam – 20-70 grami. Ar tādu svaru arī pats bortdators ir pavisam mazs – no turienes arī "piko".

Tā nu svētdienas vēlā vakarā no Silverstounas trases tika palaists pikobalons B-6. Nosaukums nozīmē vien to, ka tā ir sestā versija. Tam bija viena AA baterija ar paredzamo darbības ilgumu 48 stundas. Balons aizceļoja līdz Francijai, pirmo dienu pavadīja Parīzes tuvumā, kustoties pavisam lēni, naktī devās uz Beļģijas pusi, kuru gandrīz sasniedza nākamajā dienā, taču pie robežas pārdomāja un devās atpakaļ uz Parīzi, kur arī palika.

Tā raidītājs beidza darboties pēc 71 stundas. Pats balons, iespējams, vēl šodien ir gaisā.

Sīkāka informācija pieejama Leo B-6 lapā.

B-5 balons aizceļoja līdz Francijas vidienei, tam bija viena AAA baterija un saules panelis, kā arī temperatūras un spiediena sensori gan balonā, gan ārpus tā, taču otrās dienas rītā saules panelis atvienojās un pēc dažām stundām B-5 pārstāja raidīt.

Sagaidāms, ka B-7, kas varētu lidot nākamnedēļ, atkal būs aprīkots ar saules paneli gadījumam, ja nu tas noturas gaisā vairāk par trim dienām.

Iepriekšējais UKHAS ilguma rekords bija "tikai" 33 stundas. Pasaules amatieru rekords ir 84 stundas (bet tie nemaz nebija īsti amatieri). Savukārt, tālākais pikobalona lidojums ir bijis no Lielbritānijas līdz Norvēģijai. SP9UOB Polijā arī eksperimentē ar mazajiem baloniem, bet pagaidām ne tik veiksmīgi. Katrā ziņā tas ir interesants lauciņš – energotaupība, saules enerģija, "superpressure", ..