Nedēļa kopš jaunā GPS moduļa saņemšanas pagājusi, pienācis 2012. gads (augsta lidojuma Jauno gadu visiem!), un jau esmu apguvis darbošanos ar uBlox moduli.

Lai savienotu to ar Arduino or compatible, vajag pielodēt tikai četrus vadiņus – RX, TX, VCC un GND. Moduļa barošanai un loģikai vajag 3.3V, ar 5V tas nodegs!

FSA03 – priekšpuse FSA03 – aizmugure

uBlox'iem tāda forša fīča, ka tos var pamatīgi konfigurēt. Piemēram, var likt tiem nesūtīt parastos NMEA teikumus, bet gan pieprasīt informāciju vienā teikumā. To dara ar īsu komandiņu:

$PUBX,00*33

Atbilde izskatās, piemēram, šādi:

$PUBX,00,174725.00,5708.88971,N,02460.20166,E,115.655,G3,11,23,1.138,179.62,-0.194,,1.12,1.76,1.16,10,0,0*71

Tur ir laiks, koordinātes, augstums, ātrums, virziens, informācija par pozicionēšanas precizitāti un tā. Tā kā visu šo informāciju saņem vienā piegājienā, tad tas, protams, prasa daudz mazāk resursu, kā arī apstrādāt ir vieglāk.

Komunicēšanai ar moduli var izmantot gan dzelzisko seriālo pieslēgumu, gan softisko (un līdz ar to jebkurus -duino pinus) ar SoftwareSerial / NewSoftSerial bibliotēku. Tur viss vienkārši.

Cita lieta, ko nepieciešams konfigurēt, ir navigācijas režīms. Pēc noklusējuma tas ir "gājēju" režīmā, taču, lai GPS darbotos virs 18 km augstuma, to nepieciešams pārslēgt uz "gaisā" režīmu, tad tā limits ir 50 km. Kods, kā to izdarīt, ir pieejams UKHAS wiki lapā. Arī tur viss diezgan vienkārši.

Vēl varbūt vajadzēs tam pateikt, lai darbojas ekonomiskajā režīmā, tērējot mazāk resursu, taču ar to vēl neesmu eksperimentējis, kā tas ietekmē koordināšu precizitāti un fix'a dabūšanas ātrumu.

Lai gan šis modulis ir tik mazs un ar nelielu antenu, tas ir ļoti patīkami jūtīgs – ātri atrod satelītus pēc ieslēgšanas un dažreiz pat spēj to izdarīt arī dziļākajos Rīgas betona džungļos. Kas nav tik jauki – modulim nav pastāvīgās atmiņas, tāpēc, tiklīdz tas paliek bez barošanas, tā pie nākamās ieslēgšanas tam no jauna jāmeklē visi satelīti un tas prasa zināmu laiku (lai gan normālos apstākļos, kad bez lieliem traucēkļiem redzamas debesis, tas notiek ļoti ātri). To var labot, pievienojot atsevišķu bateriju līdzīgi kā RTC moduļiem, taču diez vai uz to saņemšos. Lētajā Garmin GPS-15F modulī tāda baterija ir.

Kaut arī pirkums kopumā sanāca mazliet dārgāks kā biju plānojis (briti webā norāda cenas bez nodokļa!), kopumā esmu ar to ļoti apmierināts. Modulis ir jaudīgs. Un mēs vismaz tagad zināsim, kur un cik augstu balons pabijis virs 18 km robežas.