Nu, labi, ne gluži starta laukums, bet balona pildīšanas un palaišanas vieta. Viss būtu pavisam vienkārši, ja balonu varētu palaist jebkurā laikā, taču tas diemžēl nav iespējams vairāku iemeslu dēļ.

  • lidojuma maršruts – derīgs tikai tāds, kas ir Latvijas teritorijā, turklāt ne pārāk tālu, tāpēc tam der tikai noteikta diena (iespējams prognozēt divas, trīs dienas iepriekš),
  • maršrutam piesaistīta lidojuma atļauja, par ko jāinformē CAA iepriekš,
  • laikapstākļi lidojuma dienā – visneprognozējamākie.

Pat tad, ja pirmie divi punkti izpildīti, tad par trešo nekādas dižās skaidrības līdz pat brīdim, kad ieradīsimies palaišanas vietā. Protams, stipra vēja, lietus gadījumā turp pat varēs nedoties, bet, ja neliels vējš, tad no attāluma neko nevarēs nospriest.

Tāpēc esmu sācis meklēt iespējamo vietu, kur varētu veikt balona pildīšanu, kur vējš netraucētu. Ideālā gadījumā tas būtu liels, aktīvi neizmantots šķūnis ar lielām durvīm un cauru jumtu (jo mēs izmantosim ūdeņradi, tāpēc, ja gadās noplūde, tas neuzkrājas pie griestiem, radot sprādziena draudus).

Ja tajā dienā drusku līņātu, es domāju, ka to mēs varētu pieciest. Ja lītu vairāk, tad gan ne, jo, piemēram, pagājušajā svētdienā Lielbritānijā bija XABEN-22 lidojums, ko veica RocketBoy, un "22" nozīmē, ka viņam bijuši jau vismaz 22 lidojumi, tātad liela pieredze. Palaišana notika lietū, kas samērcēja striķus, izpletni un kapsulu, tāpēc, lai arī balona celtspēja bija kārtīgi nomērīta (viņam taču liela pieredze), balons cēlās augšup krietni lēnāk kā paredzēts, līdz ar to nolaidās jūrā labu gabalu no krasta. Tāds scenārijs mums nav vajadzīgs. Ja lītu mazliet, varētu piemontēt kādu jumtiņu kapsulas sānā virs kameras, iepildīt mazliet vairāk gāzes (~0.5 m/s), ar to vajadzētu pietikt.

Toties, ja ir vējš, tad ir gan grūti vienkārši piepūst un novaldīt balonu (liela iespēja palaist to vaļā vai saplēst), gan arī nekādas iespējas kaut cik precīzi nomērīt celtspēju.

Tāpēc vajag sienas uz to svarīgo brīdi. Šķiet, ka vienu piemērotu vietu esmu atradis.

Šķūņa kandidātsŠķūņa kandidāts

Atrodas kādu gabalu no Siguldas, bet vismaz turpat ir šoseja. Blakus lauks, vietas pietiekami. Vēl tikai tāds sīkums kā jānoskaidro, kam tas pieder, un vai ļautu mums to izmantot kaut kad uz kādu stundiņu vai divām.

Bija fiksā doma, ka, ja nu galīgi nekā, varētu pildīšanu veikt arī uz mājas lievenīša, bet šķiet, ka tur tomēr varētu būt par šauru.