Pagājušajā pirmdienā nosūtīju prasīto meilu CAA, taču atbildes vēl nav.

Pa nedēļu abi ar Kopiju nospriedām, ka jādara viss kārtīgi, tāpēc strādāsim, lai mūsu zonde izmantotu radiosakarus un telemetriju sūtītu tādā veidā, bet GSM sakari tai būtu tikai kā rezerves, ne primārais variants.

Tā nu visu nedēļu vairāk vai mazāk, bet notika radio pasaules izzināšana, mēģinot saprast, ko vajag un ar ko sākt. Kaut kad senāk jau bija doma par radio, tāpēc ar Kopija palīdzību abi tikām pie ļoti lētiem SDR uztvērējiem (software defined radio). Tas bija pirms vairākiem mēnešiem, kad abi tos pamēģinājām, bet bez rezultātiem, un aizmirsām. Tagad tie tika izcelti vēlreiz, lai noskaidrotu, ka programmnodrošinājums labi progresējis, un ar tiem mazajiem uztvērējiem un pavisam mazo antenu var klausīties gan parastos radiokanālus, gan, piemēram, speciālo dienestu frekvences – policistus, glābējus, taksistus un tā. Tātad viss notiek!

Šīs nedēļas plāns ir pasūtīt radio moduļus, tādus pašus, kādi tiek izmantoti UKHAS lidojumos, iespējams, arī filtru uztvērējam. Nedēļas beigās plānoju uztaisīt savu pirmo antenas prototipu un eksperimentēt tālāk.

Vēl pa nedēļu vēlos pielabot rezerves sakaru sistēmas kodu, atklāju, ka atsevišķos gadījumos tas var pārstāt strādāt. Un kārtīgi jāpārbauda bortdatora kods, ir aizdomas, ka to var vienkāršot.

Savukārt, piektdien tiešām startēja ZINOO-1 zonde. Publiskajā telpā par un ap to izskanēja tik daudz muļķību kā Krievijas vēstures interpretācijā. :( Viņi to sauc par "Latvijas 1. kosmisko zondi", kas, pirmkārt, nav pirmā, un, otrkārt, tā ne tuvu nebija kosmosam. Viņi izmantoja GoPro ar platleņķa lēcu un pēc tam lielījās ar miglainu Zemes izliekuma attēlu. Bez jokiem? Viņi visu tehniku iepakoja prezervatīvos, lai pasargātu to no mitruma, taču pirms tam laikam nepārbaudīja, kas notiek, ja tehniku prezervatīvā ieliek saldētavā uz dažām stundām. Viņiem bija radio, kas tikai raidīja pīkstienus 446 MHz frekvencē, taču pārstāja darboties pēc 20 minūtēm – visdrīzāk tāpēc, ka bija prezervatīvā. Tā nolaidās lauka vidū, tur gan vajag lielu veiksmi. Protams, pēc tam visur ziņās bija "kosmiskā zonde".
Vakarā man bija vēlēšanās aizrakstīt galvenajam ZINOO, apsveikt un pastāstīt, kāpēc radio apklusa, kāpēc kamera aizsvīda, bet es sapratu, ka nav vērts. Tam cilvēkam galvenais ir preses relīzes, mediju uzmanība un sensacionāli virsraksti, mans meils tiks pārprasts vai to vispār neņems vērā, jo viņiem taču ir "Latvijas 1. kosmiskā zonde". :(