Rezerves sakaru sistēma kādreiz (pirms gada un vēl drusku) bija plānota kā primārā. Tas ir Nokia 6120c telefons ar SymbianOS, uz kura uzlikta m-shell vide. M-shell ļauj rakstīt dažādus skriptus, kas liek telefonam darīt to, ko es vēlos – šajā gadījumā tas savienojas ar GPS ierīci (izmantojot bluetooth), saņem informāciju no tā (NMEA teikumus), apstrādā to un nosūta uz "zemes sakaru sistēmu" (par to citreiz). M-shell iespējas ir diezgan lielas, lai gan tam ir arī zināmi ierobežojumi, piemēram, nevar ieslēgt / izslēgt BT, nevar aizvērt GPRS savienojumu un vēl šis tas, taču tik un tā – izdarīt var tiešām daudz! Turklāt par brīvu. Var taisīt konsoles aplikāciju, var arī zīmēt GUI, lai gan šoreiz tas, protams, nav svarīgi.

Pirmajā versijā biju plānojis telemetrijas datus sūtīt gan ar SMS, gan pa tiešo uz serveri, izmantojot GPRS. Pašreizējā versijā no GPRS atteicos, jo savienojuma izveidošana un datu nosūtīšana šādā veidā gluži vienkārši prasa laiku, tas neder, ja datus jānosūta bieži (piemēram, divreiz minūtē). Turklāt, kad kapsula dosies arvien augstāk, GSM sakari kļūs arvien vājāki, GPRS tur noteikti nestrādās, taču īsziņu kādu brīdi vēl varētu izdoties nosūtīt. Sasniedzot dažu kilometru augstumu, sakari gan tāpat tiks pārtraukti enerģijas taupīšanas nolūkos, jo skaidrs, ka tīkla pārklājuma tur nebūs (GSM torņi raida horizontāli). Īsziņu ar m-shell nosūtīt ir viegli, jo man tā patiesībā nemaz nav jāsūta – tikai jānodod sūtīšanai, tālāk jau telefons to pats nosūtīs parastajā kārtībā. GPRS datiem visu jādara pašam.

Kods būtībā ir diezgan līdzīgs bortdatora kodam – ik pēc noteikta laika aptaujā GPS, pieraksta datus logfailā un nosūta svaigāko informāciju īsziņā. Ja GPS BT savienojums pārtrūkst un / vai kādu laiku nav saņemti dati no GPS, tad telefons restartējas.

Rezerves sakaru sistēmaRezerves sistēma darbībā

Kad vēl tikai domājām, ko un kā vispār varētu, nolēmām, ka sakariem izmantosim vienu vai divus telefonus. Kopijs ieteica paskatīties uz m-shell. Sāku ķimerēties, un programmēšana m valodā izrādījās vienkārša un ātri apgūstama. Šo nokiju izvēlējos, jo tādu pašu lietoju arī ikdienā (uz tās arī radās pirmās versijas), atradu kādā sludinājumā un lēti iegādājos. Pašlaik balonkodu testēju, kad dodos izbraucienos ar velo, ar slēpēm vai citās aktivitātēs. Pēdējā laikā nekādu jaunu kļūdu nav.