2016. gada maijs

Nejauši ieinteresējos par WSPR ("whisper") – Weak Signal Propagation Reporter, kas ir diezgan automātisks datu pārraides serviss, lai, kā jau nosaukums paskaidro, fiksētu radiosignālu izplatīšanos, izmantojot vājus signālus. Tas darbojas visās amatieriem pieejamajās joslās, taču "mazajos megahercos"..

Lasīt tālāk »»

Pagājušajā ceturtdienā Lielbritānijā bija masveida balonpasākums daudzām skolām – Young Engineer of the Year (YEOTY 2015). Kopā bija plānots palaist 25 balonus. Dažas zondes beigās laikam netika atgūtas..

Lasīt tālāk »»

2015. gada aprīlis

Ziemas vidū saņēmām uzaicinājumu piedalīties ikgadējā igauņu radioamatieru pasākumā "Ziemas diena" ar stāstījumu par baloniem un radiosakariem. Uztraukums bija liels, klausītāju bija daudz vairāk kā gaidīju, taču visu svarīgo tomēr izdevās atcerēties un pastāstīt, katrā ziņā tā bija interesanta..

Lasīt tālāk »»

2015. gada februāris

UKHAS (UK High Altitude Society) kopienas, kas ir par un ap baloniem, čatiņā pirms kāda gada un dažiem mēnešiem radās ideja, ka radiosakarus ar baloniem varētu padarīt automātiskākus, lai būtu iespējams uztvert balonu raidīto telemetriju arī bez pastāvīgas uzmanības no cilvēka puses, turklāt uztvērē..

Lasīt tālāk »»

2015. gada janvāris

Leģendārais Leo Bodnar B-64 balons jau labu laiku nav par sevi devis nekādu ziņu, tā ka ir pieņemts, ka tas ir oficiāli pazudis. Iespējams, ka tam nobeigusies LiPo baterija, kuru noteikti nav paredzēts vairākus mēnešus izmantot -60..-20° temperatūrā, kā arī lādēt negatīvās temperatūrās. Vēl var būt,..

Lasīt tālāk »»

2014. gada augusts

Karte datoram: spacenear.us/tracker/?filter=RASA;LAASE;LAASE-B;x-f Karte datoram vai mobilam: habhub.org/mt/?filter=RASA;LAASE*;x-f SSDV attēli: ssdv.habhub.org/RASA Laivstrīms, ja būs, – youtube.com/watch?v=LjvsM3m2xGYSvaigākā informācija ir FreeFM.lv forumā vai #highaltitude čatkanālā (Freeno..

Lasīt tālāk »»

Svinot vasaras beigas, 31. augustā plānojam palaist LAASE-3 zondi. Trešā reize, tāpēc šoreiz tiks izmantoti trīs raidītāji – lai maz neliekas.RASA: 434.650 MHz LAASE: 434.073 MHz LAASE-B: 434.600 MHzRASA raidīs SSDV attēlus ar 300 baud RTTY, primārais raidītājs, katram klausītājam un katrai paket..

Lasīt tālāk »»

Tas bija tikai laika jautājums, līdz Leo Bodnar (M0XER) no Lielbritānijas palaidīs kādu balonu, kas aplidos apkārt pasaulei. Patiesībā šobrīd jau trīs viņa baloni to ir izdarījuši – B-63, B-64 un B-66. Tuvākās diennakts laikā B-64 būs pieveicis otro (!!) apli. Aktuālā informācija uz kartes.Leo pats ..

Lasīt tālāk »»

2014. gada aprīlis

Šosestdien StarSpace observatorijā Suntažos notiks kārtējais StarParty pasākums, kurā esam uzaicināti piedalīties un šo to pastāstīt arī mēs. Šoreiz tēma ir par visu, ko dara amatieri – būs gan robotu, gan raķešu būvētāji, solās būt interesanti. Vairāk info StarSpace lapā.

Lasīt tālāk »»

2014. gada februāris

Ungāru amatieru satelītam Masat-1 13. februārī bija 2. dzimšanas diena. Satelīts raida viegli uztveramu un atkodējamu telemetriju, un viena no datu paketēm ir "Beacon Message Publishing System" – to raida reti un tā parasti satur kādu īsu teksta ziņu vai sveicienu. Satelīta dzimšanas dienā man to iz..

Lasīt tālāk »»

2013. gada decembris

Šorīt gaidīju ESTCube-1 FSK telemetriju, lai šo to notestētu savā galā, bet klusums. Pievērsu uzmanību bākas frekvencei – ir! Morzes signālu gan neizdevās dekodēt pilnībā. 2013-12-11 9:46z – ES5E/S T UAZSHZZ TTTBTE TTTT CATTTT TTEUES 6##### FMTT TTTT KN 9:50z – ES5E/S T UAZS55H TTTBTE TTTT ..

Lasīt tālāk »»

Šovakar stingrāk pievērsos satelītiem un beidzot izdevās dabūt telemetriju no satelīta, kas mazāks par parasto kubsatu (cubesat) – $50SAT. Tas ir femtosatelīts – PocketQub standarta satelīts no.. ēm.. lētām detaļām. 1U izmēra cubesat ir 10 cm kubs, PocketQub – 5 cm kubs. $50SAT pēc nosaukuma j..

Lasīt tālāk »»

8. novembrī pāri Latvijai lidoja kārtējais B sērijas balons no Silverstounas Lielbritānijā – B-24. Šis bija savādāks ar to, ka, pirmkārt, tam bija bojāts GPS, kā dēļ raidītājs reizēm strādāja, reizēm izslēdzās, un, otrārt, tas nolidoja ļoti, ļoti tuvu garām. Leo Bodnar balonu palaida vēlā 7. novembr..

Lasīt tālāk »»

2013. gada novembris

Ja iepriekš dažādu balonu lidojumi meta loku apkārt mums, tad pēdējās nedēļās, iestājoties rudens vējiem, vairāki baloni ir lidojuši garām netālu no Latvijas un viens pat pāri Latvijai – SP3OSJ/10, B-22, B-23, D-1, Atlas. No šiem man izdevās uztvert Atlas, B-22 un pavisam m..

Lasīt tālāk »»

2013. gada oktobris

Īstās kosmiskās zondes. Bija iespēja dažas dienas mierīgi pabūt mājās, un kaut kā ieinteresējos un vairāk pievērsos satelītu uztveršanai. Tīri interesanti.Sāku, protams, ar lielajiem un senajiem – FO-29, HO-68, SO-50. No tiem var dzirdēt gan telemetriju morzes signālu veidā, gan arī balss sakarus. ..

Lasīt tālāk »»

2013. gada septembris

Vakar pa dienu Polijas dienvidos tika palaisti divi baloni, no kuriem viens bija STSproject.net (Slovākija) balons, bet otrs – SEBA5, kas bija paredzēts kā poļu mēģinājums uzstādīt augstuma rekordu (ziņu sižets par SEBA5). Iepriekš bija ieplānots arī SEBA4 ar APRS, WSPR, CW un DominoEX raidītājiem H..

Lasīt tālāk »»

2013. gada augusts

7. septembrī Londonā notiks UKHAS konference, un vēl divas dienas iespējams tai pieteikties – info par konferenci.Šogad konference notiek jau trešo reizi, un iepriekšējos divus gadus tajā "piedalījos" attālināti, taču šoreiz nolēmu, ka ir vērts iespringt un būt tur, satikt cilvēkus, kas ikdienā iepa..

Lasīt tālāk »»

LAASE-2: 27 km

6. augusts un LAASE-2 izdevās krietni vieglāk un brīvāk kā LAASE-1 6. jūlijā. Mēs to vienkārši ņēmām un izdarījām – mazāk stresa, vairāk prieka.

Mērķi otrajai reizei bija vairāki:

  • lidot atkal, :)
  • šoreiz dabūt bildes visa lidojuma laikā,
  • "piedalīties" Igaunijas "Youngsters On The Air" nometnē,
  • izlabot pirmās reizes kļūdas – foto, sensori, sekošana bez maldīšanās, sekošana čeklistei un kas nu vēl tur nebija kā iecerēts.

Lasīt tālāk »»

Otrdien, 6. augustā ap plkst. 12 ISH plānojam laist gaisā LAASE-2! Šoreiz darbdienā, taču šoreiz esam piesaistīti vienai dienai, bez pabīdīšanas iespējas.Radiopārraides parametri tādi paši kā pirmajā reizē: 434.075 MHz USB, 10 mW jauda RTTY, 50 baud 600 Hz carrier shift ASCII 7 bits, no parity..

Lasīt tālāk »»

Pagājušās sestdienas rītā Slovākijā notika STS-5 balona lidojums, aiz kura stāv STS project un Radims OM2AMR. Viņiem bija divi 70cm raidītāji un viens uz 1.2 GHz, kas ar 1.5 W jaudu raidīja ATV – amatieru televīziju! Bija ļoti interesanti, jo TV varēja skatīties tiešraidē internetā. Raidītājam bija ..

Lasīt tālāk »»

2013. gada jūlijs

Vakar saņēmos paklausīties kādu dienas laika meteozondi, bija jānotestē pašreizējais klausāmais aprīkojums un veiktās izmaiņas. Tā kā mūsējie laiž tikai naktī un vēl tad reti, tad tēmēju uz igauņiem, kas to dara divreiz diennaktī. Vispār testa doma bija atstāt to visu padarīšanu bez pieskatīšanas, k..

Lasīt tālāk »»

Nedēļas pirmajā pusē Rietumeiropā notika kāds rekordilgs lidojums – B-6, kas ir Leo Bodnar projekts, pazuda pēc 71 stundu ilga lidojuma.Briti arvien vairāk pievēršas pikobalonu lidojumiem – mazs balons un maza kapsula. "Lielajiem" lateksa balonu lidojumiem vajag dārgu balonu, daudz gāzes, izpletni u..

Lasīt tālāk »»

18 km augstumā

Doma palaist tāda veida balonu radās sen, sen – 2010. gada 18. oktobrī, tomēr beidzot 2013. gada 6. jūlijā viss notika. Pēc pusotra gada gaidīšanas un bakstīšanās beidzot bija atļauja no Civilās aviācijas aģentūras, bija viss sagatavots, sagādāts un sarunāts. Vienreiz pārcēlām palaišanu nelabvēlīgas prognozes dēļ, un nākamajā nedēļas nogalē – laižam gaisā!

Spacenear.us infobox

Gaisā jālaiž bortdatoru ar radioraidītāju, rezerves sakaru ierīci, fotoaparātu un pašu balonu. Uz zemes paliek mobilie uztvērēji mašīnā, stacionārais uztvērējs ar kodēto nosaukumu "Veranda".. ē.. mājās verandā, kā arī nezināms skaits brīvprātīgo, kas Latvijā un, iespējams, arī ārvalstīs klausīsies radiosignālus, dekodēs telemetriju un pārsūtīs to uz serveri tieši tāpat kā mēs no ceļa.

Saturs

Lasīt tālāk »»

Ir atļauja no CAA, ir gāze, ir viss sataisīts un sagatavots, mēs laižam gaisā!Rīt, sestdien, 6. jūlijā plkst. 12 pēc vietējā laika (ISH) no Siguldas.Lidojumam jāseko līdzi uz spacenear.us/tracker kartes.Tehnisko info iepostēju Freefm.lv forumā un zemāk.Telemetrijas pārraidei no kapsulas tiks izmanto..

Lasīt tālāk »»

2013. gada jūnijs

Dienas mācība – ja pļava no attāluma un tuvumā izskatās tīri normāla, tas neskaitās, jo jau pirmajos metros var izmirkt pavisam, bet tālāk smilgas būs līdz degunam. Gumijniekiem nav nekādas nozīmes, tur vajag hidrotērpu, ja temperatūra ir krietni zem +10°C.Šorīt pamodos pustrijos, ieslēdzu kompi..

Lasīt tālāk »»

Kamēr birokrātija turpina nogalināt sapņus, es jau domāju par kādu nākamo lidojumu, ir dažas idejas.1. panorāmas foto - izmantot magnetometru un reakcijas ratu (reaction wheel), lai kontrolētu kapsulas griešanos ap savu asi. Pēc tāda principa tiek grozīti mazie vai ne tik mazie satelīti, neizmantojo..

Lasīt tālāk »»

2013. gada maijs

Tā kā CAA sāga man jau rādās sapņos (burtiski), tad aktīvāk pievērsos visu laiku atliktajām tehnikas lietām un beidzot pārcēlu visus sensoru un citus konektorus un detaļas no maketēšanas plates uz normālas plates un salodēju. Sīku detaļu lodēšana man nekad nav gājusi pie sirds, bet kopumā tas vispār..

Lasīt tālāk »»

2013. gada aprīlis

Pieci baloni tika palaisti, viens balons tika atrasts. AVA un PIE, kurus palaida no Kembridžas, veiksmīgi tika līdz Eiropai. uXABEN pārstāja raidīt dažu kilometru augstumā un pazuda. PYSY bija problēmas ar GPS, un tas diemžēl pazuda. Pikobalons BONZO6 arī ilgi nenoturējās gaisā un pazuda.Upu pr..

Lasīt tālāk »»

Kamēr Latvijā neļauj pat vienu, Lielbritānijā šodien launčogedons. Daveake laiž balonu ar diviem trekeriem, kuri abi raidīs SSDV (sūtīs attēlus). Tiem abiem standarta frekvence ir 434.075, kas mazliet novirzīta uz abiem sāniem, tāpēc būs interesanti, kā tie uzvedīsies. Un Upu laidīs balonu ar APR..

Lasīt tālāk »»

2013. gada marts

Costyn no #highaltitude šorīt padalījās ar linku uz pārraidi par viņu hack-speisa balona lidojumu. 2. martā viņi palaida balonu ar Hyperion un Habanero zondēm no Hāgas Nīderlandē. Video var redzēt visu no sākuma līdz beigām – gan balona pildīšanu, gan to, kas tiek raidīts pa radio, gan pašu sekošanu..

Lasīt tālāk »»

2013. gada februāris

Beidzot ir arī kādas labas ziņas! Joprojām (joprojām!!!!!!1) notiek lēna sameilošanās ar CAA pārstāvjiem, lai tiktu pie palaišanas atļaujas un NOTAM. Tur viss ir diezgan bēdīgi, un viņi atkal (!) uzstāj uz to, ka mums nepieciešama atļauja aerofotografēšanai, tikai tad mēs varam turpināt pārrunas par..

Lasīt tālāk »»

2013. gada janvāris

Pagājušajā sestdienā veicu diezgan nozīmīgas izmaiņas savā radio aprīkojumā, ieskaitot antenas pārvietošanu uz vietu, kur brīvi pieejams gandrīz 180° plašs lauks uz dienvidiem, bet par to citreiz sīkāk. Tā nu naktī uz svētdienu paliku nomodā ilgāk, lai pārbaudītu izmaiņas un pasekotu līdzi S..

Lasīt tālāk »»

2012. gada decembris

Šonakt bija tāds mazliet pavēss – 22 km augstumā -74.5°C. Kamēr visi gulēja, es sekoju līdzi LVĢMC meteozondes lidojumam. Tas gan vēl nebija satelīts, tomēr augstāk par lidmašīnām, kas iepriekšējoreiz. Zondi palaiž katru otro nakti no Skrīveriem. Zinu laiku, nezināju dienu, bet tā kā, sekojot līd..

Lasīt tālāk »»

Šodien aizrāvos ar lidmašīnu medīšanu. Parastie cilvēki, protams, vienkārši atvērtu flightradar24.com, lai paskatītos, kas lido riņķī apkārt, bet tā taču nav mūsu metode, Ļoļik. Tā vietā var ierīkot automātiskās novērošanas apraides uztveršanas staciju un saņemt signālus no pašām lidmašīnām, hehe..

Lasīt tālāk »»

2012. gada oktobris

Kamēr mēs vēl joprojām mokāmies ar viena paša balona atļaujas saņemšanu (@#$%^&*!!), angļi izmanto rudens vējus un iespēju, ka viņu CAA ļauj laist mazus balonus bez īpašas atļaujas saņemšanas, ja vien tie nepārsniedz divu metru izmērus visos virzienos. Tā nu viņi izveido mazu trekerīti (20-50 gr..

Lasīt tālāk »»

#highaltitude kanālā kāds padalījās ar linku uz interviju ar Bilu Braunu WB8ELK. Viņš ir leģenda un viens no HAB tēviem, kopā palaidis ap 400 balonu. Jau 1988. gadā viņš veica video translāciju no balona! Vērts noskatīties.Balloon and Rocket Radio Hams In this episode Gary KN4AQ interviews Bill Bro..

Lasīt tālāk »»

Pagājušajā pirmdienā nosūtīju prasīto meilu CAA, taču atbildes vēl nav.Pa nedēļu abi ar Kopiju nospriedām, ka jādara viss kārtīgi, tāpēc strādāsim, lai mūsu zonde izmantotu radiosakarus un telemetriju sūtītu tādā veidā, bet GSM sakari tai būtu tikai kā rezerves, ne primārais variants.Tā nu visu nedē..

Lasīt tālāk »»

Pēc pačīkstēšanas sāka iet uz pareizo pusi. Piektdien tomēr sazvanīju personu no CAA, kam tagad uzticētas balonlietas, lai gan iepriekš man teica, ka viņš būs komandējumā līdz pat 12. oktobrim. Nolēmu zvanīt tādēļ, ka pamanīju, ka ZINOO "kosmonauti" (ar ironiju) tikuši pie NOTAM, un tad no kurienes ..

Lasīt tālāk »»

Nu, nekā.Pirms gada tika palaista space.people.lv vietne, lai dokumentētu visu notiekošo. Vēl pirms gada radās pati ideja ko tādu vispār pasākt – nofotografēt Latviju no augšas. Tagad ir vēl gadu vēlāk un – nekā.Problēma ir tāda, ka nevaram dabūt gaisa telpas izmantošanas atļauju no CAA. Viss ir ies..

Lasīt tālāk »»

2012. gada maijs

Pēc vairākām starta pārcelšanas reizēm 13. maijā beidzot notika White Star Speedball-1B lidojums. No projekta rašanās brīža līdz tā kulminācijai pagāja divi gadi, tas prasīja milzumdaudz laika, resursu un brīvprātīgā darba. Projekta mērķis bija veikt transatlantisko lidojumu reaktīvās plūsmas ("..

Lasīt tālāk »»

2012. gada aprīlis

Brīvdienās biju plānojis pastrādāt pie kapsulas pabeigšanas, taču aizmirsu paņemt līdzi dažas svarīgas detaļas, tāpēc ar to nekā. Vismaz saliku vienu stabilizatoru uz LM317 bāzes, kas paredzēts fotoaparāta barošanai, un notestēju. Šķiet, ka viss notiek. Kopijs ieteica izmantot LM317A, kas paredzēts ..

Lasīt tālāk »»

UKHAS un citiem projektiem ļoti bieži ir skanīgi nosaukumi, kas nereti ir akronīmi, piemēram, SHARP, Hadie, NEXUS, Wombat, XABEN, Cloud un tā. Tas pats ar NASA, ESA un visiem tādiem kosmosīgiem projektiem. Mums gan projekta nosaukums vēl joprojām nav izdomāts. Visi mani līdz šim piedāvātie vari..

Lasīt tālāk »»

Gribēju kā labāk, bet sanāca šķērsām, kad vēlējos savam Seeedstudio Stalkerim v2.0 (ATmega328P, 3V3, 8 MHz) ieliet jaunu "bootloader" – programmu, kas ielādē programmu, kaut kas līdzīgs PC datora BIOS. Jaunu vēlējos tāpēc, ka oriģinālais nepilnīgi atbalsta watchdog funkcijas, kas ļautu restartē..

Lasīt tālāk »»

Ar balonu laišanu lielākoties nodarbojas radioamatieri, telemetriju uztverot ar jūtīgiem radiouztvērējiem. Pēc tam programma uz datora to atšifrē (dl-fldigi) un nosūta uz serveri attēlošanai uz kartes (spacenear.us/tracker). Tādā gadījumā balonam var sekot līdzi visu lidojuma laiku (kamēr vien kāds ..

Lasīt tālāk »»

Spriežot pēc dienu skaitītāja lapas sānā, līdz startam atlikušas vien 25 dienas, tāpēc īss kopsavilkums par pašreizējo statusu. Bortdators – programma ir gatava. Joprojām jādomā, kā tos visus vadiņus smuki saslēgt, lai ir droši, ka neatvienojas. Brīvdienās gribēju kodam pielikt sargsuni ("watchdo..

Lasīt tālāk »»

2012. gada marts

Beidzot sarakstīju, kas izmanto kurus Arduino pinus. Labi, ka tā, jo atradu, ka esmu uzsēdinājis vienu sensoru uz cita.kas?kur?ar ko?GPSD0, D1, 3v3, GNDSoftwareSerial – D2, D3, 3v3, GND DS18B20D4, 3v3, GNDrezistors - 4.7k (3v3<->D4)LED (status)D5, GNDrezistors - 1k (D5<->LED+)GSMD7,..

Lasīt tālāk »»

Rezerves sakaru sistēma kādreiz (pirms gada un vēl drusku) bija plānota kā primārā. Tas ir Nokia 6120c telefons ar SymbianOS, uz kura uzlikta m-shell vide. M-shell ļauj rakstīt dažādus skriptus, kas liek telefonam darīt to, ko es vēlos – šajā gadījumā tas savienojas ar GPS ierīci (izmantojot bluetoo..

Lasīt tālāk »»

Nupat vēl bija 100 dienas, tagad jau tikai puse no tā. Kas mainījies kopš iepriekšējās reizes?Bortdators – viss it kā darbojas, viss, kas bija todo listē, it kā ir īstenots. Nelielas problēmiņas ar GPS UART. Joprojām jādomā, kā tos visus vadiņus smuki saslēgt, lai ir droši, ka neatvienojas. Saules p..

Lasīt tālāk »»

Nu, labi, ne gluži starta laukums, bet balona pildīšanas un palaišanas vieta. Viss būtu pavisam vienkārši, ja balonu varētu palaist jebkurā laikā, taču tas diemžēl nav iespējams vairāku iemeslu dēļ.lidojuma maršruts – derīgs tikai tāds, kas ir Latvijas teritorijā, turklāt ne pārāk tālu, tāpēc tam de..

Lasīt tālāk »»

Šodien saņēmu pasūtītās Energizer Ultimate Lithium baterijas. 16 gab.!Šīs ir tās baterijas, kuras izmanto HABeri visā pasaulē, jo tās spēj darboties tikpat kā bez īpašību maiņas pat -40°C aukstumā, tās ir ļoti ietilpīgas un tās ir vieglas. Tāpēc gan tās arī ir diezgan dārgas, bet tur nu neko darīt.P..

Lasīt tālāk »»

2012. gada februāris

Lai pīpl-balona lidojums nebūtu tikai tāds izklaides pasākums ar cmukām biwzhinjaam, tas veiks arī nelielus zinātniskus pētījumus. Nu, nosacīti zinātniskus, bet tomēr. Angliski to sauc par citizen science. :)Vēja ātrums un virziens – protams. :)Temperatūra – būs četri temperatūras sensori – trī..

Lasīt tālāk »»

Izmantojot pagājušās nedēļas nogales stindzinošo salu, veicu dažus testus, kam nepieciešams aukstums. Citādi tos būtu jāveic saldētavā, taču tajā es, manuprāt, tādu aukstumu nevaru dabūt. :) Ārā bija -27°C.Pirmkārt, notestēju temperatūras sensorus. Stalkera iebūvētais temperatūras sensors pārstāj da..

Lasīt tālāk »»

Tīri ziņkārības pēc ik palaikam paskatos "CUSF Landing Predictor 2.0", kāds būtu aptuvenais lidojuma maršruts, ja startētu tajā vai citā dienā. Lielākoties vēji pūš uz ziemeļaustrumiem, nereti kapsulu "nosēdinot" Peipusa ezerā. Taču ir arī dienas ar izņēmumiem, kad vēji pie zemes un tur augšā ir mie..

Lasīt tālāk »»

2012. gada janvāris

#highaltitude čatkanālā grieķis iemeta linku uz lietuviešu HAB projektu "GLORY" (vai es jau minēju, ka tas ir ļoti starptautisks kanāls?).glory.ltfacebook.com/www.glory.ltIzmantojot Google Translate, apmēram iepazinos ar projekta aprakstu. Aiz tā visa stāv lielākoties viens lietuviešu puisis – Ernes..

Lasīt tālāk »»

Nu, vairāk vai mazāk simts, bet apmēram tādu datumu esmu noteicis, tāpēc atskaite par padarīto un vēl nepadarīto, jo turpmāk atlikušās dienas jau būs ar tikai diviem cipariem.Balons – ir.Izpletnis – ir.Bortdators – lielākoties ir. GSM daļa darbojas. GPS daļa darbojas. Vēl nepieciešams pielikt divus ..

Lasīt tālāk »»

Vakar, sēžot astronomijas lekcijā, ātri piemetu, ko un kā mums īsti nāksies nodrošināt ar elektrību. Sanāca daudz. Vēlāk varbūt uzzīmēšu shēmiņu, taču tagad vienkārši sarakstā:Bortdators – Stalker (4 AA uz 3.7V) + GSM modulis (4 AA)Rezerves sakari – Nokia (3.7V Li-Ion) + GPS (3.7V Li-Ion)Fotokamera ..

Lasīt tālāk »»

Balonam vajag gāzi, kas vieglāka par gaisu. Tā var būt hēlijs, ūdeņradis, metāns vai teorētiski pat slāpeklis. Absolūti lielākā daļa amatieru izmanto hēliju, jo tā ir pilnīgi inerta gāze un tādā ziņā arī droša. Daži ir izmantojuši ūdeņradi, piemēram, arī tie, kas no Kalifornijas veica 10000 km lidoj..

Lasīt tālāk »»

Nedēļa kopš jaunā GPS moduļa saņemšanas pagājusi, pienācis 2012. gads (augsta lidojuma Jauno gadu visiem!), un jau esmu apguvis darbošanos ar uBlox moduli.Lai savienotu to ar Arduino or compatible, vajag pielodēt tikai četrus vadiņus – RX, TX, VCC un GND. Moduļa barošanai un loģikai vajag 3.3V, ar 5..

Lasīt tālāk »»

Arduino un kloniem ar ATMega328P ir tikai 2KB operatīvās atmiņas (RAM), kas no vienas puses nav maz, bet no otras – ar laiku jebkuru atmiņu var piepildīt, pat pārāk neizvirstot, rakstot kodu, kam jātiek galā ar daudzām lietām.Problēma rodas tad, ja kodā tiek izmantotas teksta virknes – tās tiek glab..

Lasīt tālāk »»

2011. gada decembris

Šodien saņēmu GPS moduli! Iepriekš jau rakstīju, ka viens GPS man ir, taču tas darbojas tikai līdz 18 km augstumam, savukārt šis ir ar uBlox 6 čipu, un tā augstuma robeža ir 55 km. Šim arī jābūt krietni jūtīgākam, pašreizējais Rīgas betona džungļos ļoti vāji spēj uztvert satelītu signālus. ..

Lasīt tālāk »»

17:00:13 <x-f> heh.. Montgolfier brothers had their first balloon flight on this day 229 years ago 17:00:58 <x-f> distance was two kilometers :) 17:01:05 <costyn> hehe... amateurs 17:01:12 <Rob_M0DTS> haha 17:01:28 <costyn> these days we get 10,000 easy... :P 17:02..

Lasīt tālāk »»

Pagājušajā nedēļā pieķēros pie sakaru problēmas risināšanas. Radio raidītāja mūsu zondei nebūs, tāpēc informāciju saņemsim, izmantojot GSM sakarus. Tas, protams, rada zināmas problēmas, jo GSM pārklājums ir tikai tuvu zemei – divu kilometru augstumā tam vēl vajadzētu būt, ir dzirdēts par gadījumiem,..

Lasīt tālāk »»

Lai zinātu, kur balons aizlidojis un tīri intereses pēc arī to, cik ta' augstu tas bijis, vajag GPS. GPS dalās divās daļās – tādi, kuri darbojas līdz 18 km augstumam, un tādi, kas darbojas līdz pat 50 km augstumam.Sāku ar pavisam lētu variantu, ko ieteica CopyLeft, – ībejā pa £9 nopirkts Garmin GPS ..

Lasīt tālāk »»

Balons visu padarīšanu ceļ augšup. Kad tas vairs nespēj izturēt iekšējo spiedienu (atmosfēras trūkuma dēļ balons ir kļuvis apmēram desmitreiz lielāks kā palaišanas brīdī), tas pārsprāgst un viss sāk krist lejup. Tā kā sākumā atmosfēra ir pavisam plāna, tad kritiena sākumā kapsula var sasniegt pat 25..

Lasīt tālāk »»

2011. gada novembris

Šovakar uzzināju, ka mēs nebūsim pirmie, kas iegūst fotogrāfijas ar Latvijas ainavām no "kosmosa". Ir kāda persona vai personu grupa, kas grasās veikt lidojumu jau pēc divām nedēļām. Mēs to nevarējām izdarīt gada laikā un tas mums prasīs vēl kādu pusgadu. Tāpēc – pirmā vieta būs gar degunu..Viņiem b..

Lasīt tālāk »»

2011. gada oktobris

Vakar notika kāds balona lidojums, kura laikā man radās dažādas pārdomas. Kembridžas skolas skolēni veica balona lidojumu – Apex Alpha. Viss sākās pavisam vienkārši. Ieplānots tas bija kā augstuma rekords. Tas nenotika. Bija plānots, ka tas nolaidīsies Ziemeļjūrā. Tas nenotika. Bija plānots, ka lido..

Lasīt tālāk »»

Kad sāku meklēt vairāk informācijas par balonu lidojumiem, atradu UKHAS – UK High Altitude Society. Tulkojumā – Apvienotās Karalistes Liela augstuma kopiena. Vai vienkārši – britu augstās aprindas. :) Tā (vēl) nav oficiāla organizācija, taču apvieno lielāko daļu Lielbritānijas balonistu – lielākotie..

Lasīt tālāk »»

Tieši pirms gada es uzzināju par pirmo "rickroll" kosmosā, un man radās ideja apskatīt savu planētu no augšas, pašam pārliecināties, ka tā tiešām ir apaļa, nofotografēt pierādījumus un pēc tam tos arī atgūt. Par ideju pastāstīju pārējiem People.lv ļautiņiem, parādīju cmukas biwzhinjas iekārdināšanai..

Lasīt tālāk »»