Ja iepriekš dažādu balonu lidojumi meta loku apkārt mums, tad pēdējās nedēļās, iestājoties rudens vējiem, vairāki baloni ir lidojuši garām netālu no Latvijas un viens pat pāri Latvijai – SP3OSJ/10, B-22, B-23, D-1, Atlas.

No šiem man izdevās uztvert Atlas, B-22 un pavisam mazliet D-1.

Atlas lidoja garām 20. oktobra ļoti agrā rītā. Iepriekšējā dienā Džeimss Koksons (jcoxon) to palaida no Lielbritānijas, tas pārlidoja Vāciju un naktī Polijā pie robežas tā raidītājs apklusa. Uztvērēju biju atstājis uz tā frekvences ar cerību, ka raidītājs varētu atdzīvoties pēc saullēkta, un, ja nu programma varētu atrast tā signālu, tā to automātiski dekodētu un pārsūtītu uz serveri. Agri no rīta pamodos, pārbaudīju, nekā, klusums, aizmigu. No rīta izrādījās, ka tiešām signāls parādījās, un mans uztvērējs to atrada pirmais, pēc tam pieslēdzās poļi, bet ne uz ilgu laiku. Atlas bija lateksa balons, tāpēc tas peldēja lielā augstumā - ap 28 km, bet no rīta, saulē sasilstot, tas pacēlās līdz 38 km un pārsprāga, nolaižoties kaut kur Baltkrievijā pie Krievijas robežas. Ar lateksa baloniem nekad neko skaidri iepriekš nevar zināt.

D-1 bija parastais mazais pikobalons, kas šoreiz lidoja no Berlīnes, DL7AD projekts. Tas tika palaists naktī, kad pārlidoja Poliju, un tad beidzās uztvērēji. Prognoze rādīja, ka tas dodas tieši pāri Latvijai, tāpēc ierakstīju brīdinājumu freefm.lv forumā, lai paklausās, ja ir iespēja. D-1 bija 2m joslas raidītājs (145.3 MHz), nevis 70cm kā parasti, tāpēc man pašam bija diezgan niecīgas iespējas to uztvert, jo neesmu tam sagatavojies, toties pēc ieraksta forumā D-1 drīz vien tiešām tika atrasts, ceļojot pāri Latvijai – vispirms YL2CP, pēc tam drīz princ_fm un tad arī Yahoo – Cēsis labi pastrādāja. :) Drīz vien pēc tam, kad princ_fm beidzot pazaudēja signālu (300+ km) Krievijā aiz Igaunijas, balons nolaidās.

B-22 bija parastais mazais pikobalons no Lielbritānijas, kas arī nakts laikā ceļoja pāri Lietuvai. Atkal modos naktī, atradu signālu un gāju gulēt, no rīta noskaidrojās, ka ar mainīgām sekmēm, taču pāris stundas to izdevās uztvert. B-22 aizlidoja kaut kur līdz Urāliem un tad pazuda.

SP3OSJ/10 arī bija mazais balons, taču to man neizdevās atrast, lai gan virs horizonta tas teorētiski varēja būt. Vēlāk pa dienu tas tika atrasts sveiks un vesels pie Saratovas, dodoties tālāk uz austrumiem.

Kad vēl kāds balons lidos uz mūsu pusi, centīšos par to informēt freefm.lv forumā.