Nu, nekā.

Pirms gada tika palaista space.people.lv vietne, lai dokumentētu visu notiekošo. Vēl pirms gada radās pati ideja ko tādu vispār pasākt – nofotografēt Latviju no augšas. Tagad ir vēl gadu vēlāk un – nekā.

Problēma ir tāda, ka nevaram dabūt gaisa telpas izmantošanas atļauju no CAA. Viss ir iesprūdis jau kopš februāra beigām, kad bija tikšanās un iesnieguma nosūtīšana. Bija plāns uzrakstīt par atļaujas saņemšanas gaitu atsevišķā rakstā, kad tas būtu izdarīts, taču, tā kā tas joprojām nav vainagojies ar jebkādu rezultātu, tad šī ir pavisam īsā versija – viņi neko negrib darīt vai arī simulē darbošanos. Mums nav ne atļaujas, ne aizlieguma. Katrā ziņā katra reize, kad ir notikusi kāda komunikācija ar viņiem, ir piefiksēta un tiks pieminēta rakstā. Pasaulei jāzina. Sūda birokrāti. :|

Pa to laiku šī nedēļa sākās ar satriecošu ziņu, ka Cēsu zinātnes centra cilvēki kopā ar RTU studentiem, sadarbojoties ar LVĢMC, no Skrīveriem "kosmosā palaidīs pirmo Latvijas zondi ZINOO-1". Spēcīgs paziņojums parastai meteoroloģiskajai zondei, kurai līdz kosmosa robežai pietrūks kādi 70% ceļa. :/ Rakstā minēts, ka viņi to visu izdarījuši divās nedēļās, taču pats projekts īstenots ilgākā laikā, jo zinu, cik ilgi viņi jau pēta habhub.org prognozes.. Viņiem būs GSM sakari, GoPro un radaru reflektors (bildēs redzams). Viņiem ir lieli sponsori.

Otrdien nosūtīju meilu LVĢMC ar jautājumu, vai arī mēs varam sadarboties un izmantot viņu NOTAM. Šodien ir ceturtdiena, un atbildes vēl nav.

Izrādās, ka kaut kāds pretpaģiru dzēriens arī taisās nokļūt "kosmosā" 16. oktobrī.