Pagājušajā nedēļā pieķēros pie sakaru problēmas risināšanas. Radio raidītāja mūsu zondei nebūs, tāpēc informāciju saņemsim, izmantojot GSM sakarus. Tas, protams, rada zināmas problēmas, jo GSM pārklājums ir tikai tuvu zemei – divu kilometru augstumā tam vēl vajadzētu būt, ir dzirdēts par gadījumiem, kad tas bijis arī augstāk. Bet nu jā, sakari mums būs tikai pašā sākumā un beigās, tāpēc zondes kompīti būs jāprogrammē tā, lai tas ņem vērā augstumu un zemajos brīžos dod pēc iespējas vairāk informācijas.

Zondes bortdators sastāvēs no Seeed Studio Stalker v2 (ar microSD slotu un citiem labumiem), GPS moduļa un GSM moduļa (droši vien arī no Seeed Studio – GPRS šīlds). Tur vēl būs sensori un vēl kas, bet šīs būs pamatlietas.

Stalkeris barojas no 3.7V LiPo akumulatora (piezīme – vajadzētu iegādāties 2000 mAh). GPRS šīldam vajag 5-9V un brīžiem līdz pat 2A, līdz ar to tas tiks barots no atsevišķas baterijas. Sestdienas vakarā abi ar CopyLeft'u pasēdējām un ilgi padomājām par šo tematu. Tika izmēģināti dažādi varianti, līdz atradām tādu, kas tiešām darbojas. Problēma tāda, ka, modulim reģistrējoties GSM tīklā, tas patērē daudz jaudas (tur arī sanāk tas 2A pīķis), bet ne visi barošanas avoti to spēj dot, un tādā gadījumā modulis vienkārši izslēdzas.

Aprēķinu un testu rezultātā tika noskaidrots, ka to var barot ar 7.4V LiPo (bet LiPo vispār nebūtu labi sūtīt augšā lielā aukstuma dēļ..) vai pieciem AA tipa 1.2V akumulatoriem (izmantoju Eneloop). Modulis spēja ieslēgties un reģistrēties tīklā bez problēmām. Pat izdevās uz to piezvanīt arī tad, kad biju noskrūvējis antenu – sava veida stresa tests.

Man ir kāds blakusprojektiņš, uz kura lielākoties arī mācos darboties ar Arduino – meteostacija. Mani vienmēr ir interesējuši laikapstākļi. :) Nu un tur būtībā diezgan līdzīgi – tiek savākti dati no sensoriem, kurus, izmantojot GPRS, nosūta uz serveri. Ar to tad arī notestēju, cik daudz tas GPRS šīlds patērē energoresursus un cik ilgi spēs darboties. Uzreiz gan nekas nedarbojās, jo GPRS šīlds vienkārši taimautojās, jo izrādījās, ka Kopijam taisnība, un nepieciešams savienot GPRS šīlda GND pinu ar Stalkera GND pinu. Aizgāja! Uzliku datu sūtīšanu ar piecu minūšu intervālu, un ar gandrīz pilnu akumulatoru komplektu tas nostrādāja apmēram 12 stundas, beigās izslēdzoties pie 5.2V.

Meteostacijas prototips

Turpmākie plāni ir laist GPRS šīlda barošanu caur TIP120 (Darlington) tranzistoru, lai varu to ieslēgt no Arduino tikai tad, kad man to vajag. Tam būtu krietni jāpaildzina tā darbības ilgums. Eneloop'us arī nebūtu prātīgi sūtīt augšā aukstuma dēļ, tāpēc vēl būs jāveic testi ar litija AA baterijām (LiFeS2), tām aukstums tikpat kā nekaitē. Tās varbūt vajadzēs tikai četras, ne piecas, jo dod lielāku strāvu.

Vajadzēs padomāt arī par Stalkera barošanu no litija bateriju komplekta. Lai drošāk. Teorētiski gan arī tad, ja LiPo aukstuma dēļ pavisam zaudēs jaudu un bortdators izsalkumā izslēgsies, pēc akumulatora sasilšanas (vismaz virs nulles), visam atkal būtu jāatsāk strādāt, taču labāk, protams, lai līdz tam tomēr nemaz nenonāk. Ir gan doma par speciālu sildītāju bateriju tuvumā, bet tas vēl ir jautājums.

Heh, konkurentu parādīšanās tuvumā ir iekustinājusi mūsu projekta virzības ātrumu. :)