Vakar pa dienu Polijas dienvidos tika palaisti divi baloni, no kuriem viens bija STSproject.net (Slovākija) balons, bet otrs – SEBA5, kas bija paredzēts kā poļu mēģinājums uzstādīt augstuma rekordu (ziņu sižets par SEBA5). Iepriekš bija ieplānots arī SEBA4 ar APRS, WSPR, CW un DominoEX raidītājiem HF joslā, taču tas tika atcelts nepieņemamas prognozes dēļ.

STS-8 balona lidojums noritēja "parasti" – bez aizķeršanās. Savukārt, SEBA5 apmēram deviņu kilometru augstumā pārstāja raidīt koordinātas – raidītājs strādāja, telemetrija tika raidīta, taču tajā nebija koordināšu, tikai nulles. Kaut kas neskaidrs notika ar GPS, jo sākumā tas vēl spēja atgūties pēc dažiem tādiem tukšiem teikumiem, bet pēc tam tā arī palika. Es pat biju domājis pamēģināt to paklausīties, bet, nezinot, kur tas ir un vai tas vēl vispār ir, par to tā arī piemirsu.

Līdz vēlā vakarā #highaltitude kanālā iegriezās SP9UOB, kurš arī bija SEBA5 projekta vaininieks (labā nozīmē), un meklēja mani, lai es paklausos radio. Poļi joprojām uztverot telemetriju no sava balona, tā ka tas nav pārsprādzis, bet sācis peldēt. Kaut kur. Ar DF metodēm esot noskaidrojuši, ka tas varētu būt pagriezies uz ziemeļiem un, šķiet, esot virs Baltkrievijas. Uzgriezu iedoto frekvenci un – ir! Tiešām SEBA5 joprojām ir gaisā. Un noteikti lielā augstumā un kaut kur uz ziemeļiem no Polijas, ja mēs ar SP9UOB to varam uztvert reizē.

Tā kā man tika iedota precīza frekvences, vēl paspēju nokalibrēt savu SDR uztvērēju pēc SEBA5, dažas minūtes, un tā apklusa, beidzās baterija – tas bija paredzēts kā samērā neilgs lidojums uz dažām stundām, tāpēc, protams, nekādas enerģijas taupīšanas vai saules paneļu. Teorētiski zonde varētu atdzīvoties pēc saullēkta, kad sasiltu, un tad arī tiktu pārstartēts GPS, līdz ar to ļaujot uzzināt, kur tad tā ir.

Es atgriezos pie savām lietām, līdz SP9UOB vēlreiz apciemoja čatkanālu, lai pavēstītu, ka SEBA5 vēl reizi uz īsu brīdi atdzīvojās, turklāt – ar visām koordinātām! Tiešām, zonde ir virs Baltkrievijas 41 km augstumā un apmēram poļu noteiktajā pusē.

Tā kā tagad ir zināmas koordinātas, tad aprēķināju, cik tālu man izdevies to uztvert – apmēram 600 kilometru attālumā! Mana necilā, lētā radiostacija ar paštaisītu omnidirekcionālo antenu uz jumta spēj uztvert zondi pie paša radiohorizonta. Protams, lielais augstums līdzēja, bet tomēr. Labais! :)

SEBA5 – telemetrija SEBA5 – atrašanās vieta
SEBA5 – attālums

No rīta SEBA5 gan vairs nebija atrodama, zonde noteikti bija jau kaut kur Krievijā vai uz zemes, ziņu nav.