Īstās kosmiskās zondes.
Bija iespēja dažas dienas mierīgi pabūt mājās, un kaut kā ieinteresējos un vairāk pievērsos satelītu uztveršanai. Tīri interesanti.

Sāku, protams, ar lielajiem un senajiem – FO-29, HO-68, SO-50. No tiem var dzirdēt gan telemetriju morzes signālu veidā, gan arī balss sakarus. Saprast, ko tur runā, nav pārāk viegli, bet nu vismaz kāds runā. Telemetriju tiem uztvert ir vienkārši, jo tā tiek raidīta nepārtraukti. Tas arī ir diezgan spēcīgs signāls – parasti 100 mW, kas it kā ir maz kosmiskiem mērogiem, tomēr viegli uztverams, kad satelīts ir divu, trīs tūkstošu kilometru attālumā, jo – tam ir tiešā redzamība. Tāpat kā balonam un 10 mW.

Kādu vakaru, kad SP9UOB bija palaidis kārtējo pikobalonu, kas no Polijas aizlidoja gandrīz līdz Bulgārijai, kāds no #highaltitude kanālā sanākušajiem ungāriem ieminējās, ka uz brīdi būs jāpārtrauc sekošana balonam, lai pievērstos Masat-1 – viņu pirmajam satelītam.

Nezināju par tādu, vēlāk pagūglēju, kas ir Masat-1, un izrādījās, ka ungāri ir izveidojuši pavisam sakarīgu weblapu, kur par to viss labi aprakstīts. Turpat arī var ielādēt Masat-1 "zemes stacijas" programmatūru, ar ko atkodēt satelīta telemetriju. Viss pavisam vienkārši un atjautīgi – uz Java bāzēta programmiņa, kurai padod satelīta signālu (skaņu) no radio, tā to atkodē, attēlo un automātiski augšuplādē uz Masat serveri. Un tiešām darbojas! Jau pirmajā vakarā dabūju kādas 50 telemetrijas paketes.

Paralēli un jau cik mēnešus man, protams, ir interese par ESTCube-1 – igauņu pirmo satelītu. Vairākas dienas tā pārlidojumu laikos klausījos radio, bet CW signāla kā nav, tā nav. Tai pašā laikā labi redzu, ka FSK 9600bps telemetrijas signāls ir, kur tam jābūt. Vērsos pie igauņiem, lai uzzinātu detaļas, un vakar dabūju atbildi no paša ES5TF, kas tam visam stāv pavisam tuvu. Viņš pastāstīja, ka bākas intervāls tagad ir piecas minūtes un, jā, tik tuvu Igaunijai manas izredzes ir diezgan mazas un sarežģītas. Bet, protams, jāmēģina ir. Vēlāk vakarā saņēmu ziņu no vēl viena igauņa, kurš nupat dzirdējis CW signālu, tāpēc pacietīgi gaidu nākamo pārlidojumu. Gandrīz līdz pašām beigām bija jāgaida, šķiet, vairāk par piecām minūtēm, bet ir! Ha, man ir signāls no ESTCube-1! (Skaņas ieraksts.)
Pēc tam vēl gandrīz divas stundas pagāja, kamēr to dekodēju par tekstu (nākamreiz ies ātrāk), bet tiešām dabūju telemetriju:

ES5E/S T U55ADNA TTTBTE TTTT DTTTTT UTENEN 6566TT DHTT TTTT KN

Gan ar laiku tikšu arī līdz FSK telemetrijai. Neizskatās neiespējami.

Radiouzvērējs ir tas pats RTL-SDR, nedārgs LNA, pagarš kabelis un omnidirekcionālā ceturtdaļviļņa "ground plane" antena 70cm joslai uz jumta. Radio klausīšanai izmantoju SDRsharp vai SDR Console programmas. Informācijai par satelītiem – Gpredict vai Orbitron. Orbitron var savienot ar SDRsharp, lai tas automātiski piekoriģē frekvenci, jo Doplera efekta dēļ to ir jādara nepārtraukti, kas manuāli prasa diezgan daudz darba.